Zavijanje v desno ob rdeči luči na semaforju

Kriteriji za določitev križišč, kjer se lahko dovoli zavijanje v desno ob rdeči luči so: omejitev hitrosti do 50 km/h, zagotovljena preglednost oz. dobra preglednost v križišču (vidna razdalja ne sme biti manjša od 60 metrov pri 50 km/h), nizka frekvenca pešcev, v križišču ne sme biti vodenih kolesarjev s posamezno fazo (e-skiroji, mopedi). Križišče prav tako ne sme biti na šolskih poteh in kjer so prisotni udeleženci z omejeno mobilnostjo.

Novo pravilo tako določa, da je vozniku, ob rdeči luči na semaforju, ki mu je dodan prometni znak za vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju, dovoljena vožnja desno, vendar le, če je smer prosta.


Slika zgoraj: na križišču ni drugih vozil, ki bi jih morali počakati, zato smemo zaviti na desno.


Slika zgoraj: na vozišču so druga vozila in kolesar na prehodu za kolesarje. Na prehodu za pešce (pred našim vozilom) se lahko nahajajo tudi pešci, saj imajo sočasno odprto smer – zeleno luč na semaforju. Bodimo izredno previdni, da koga ne spregledamo. Zavijemo šele, ko na križišču ni drugih udeležencev, katere bi lahko s svojim zavijanjem ovirali.


Pravilo zavijanja desno ob rdeči luči je v tujini marsikje že uvedeno. Po eni strani tako vplivamo na pretočnost prometnega sistema tam, kjer to okoliščine dopuščajo, po drugi strani pa je tudi okoljski vidik tisti, ki ni zanemarljiv. Z uvedbo zavijanja v desno pri rdeči luči na semaforju bomo tako zmanjševali nepotrebno ustvarjene izpuste iz čakajočih avtomobilov na semaforjih.


Ekipa eCPP.si vam želi varno vožnjo!