Uporabi varnostni pas!

Javna agencija RS za varnost prometa je v tem tednu začela z nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas. Namen akcije, ki bo potekala od 4. do 17. marca 2019, je povečati delež pripetosti z varnostnim pasom med vožnjo, podučiti, kako se pravilno namesti varnostni pas, dvigniti kulturo zavedanja pomembnosti uporabe varnostnega pasu ter posledično zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč.

Namestitev varnostnega pasu

Z varnostnim pasom se pripnemo pred začetkom vsake vožnje. To velja za vse osebe v vozilu (za voznika in potnike), kjer so na sedežih razpolago varnostni pasovi.

Namestimo si ga tako, da:

11_nastavitev_pasov-B copy

    • poteka tesno ob telesu. Zaradi zračnosti med telesom in pasom je priporočljivo odložiti debelejša oblačila, kot so jakne, plašči … Če pas poteka ohlapno, nas v primeru prometne nesreče ne bo zadržal pravočasno. Z glavo lahko udarimo v volanski obroč ali pa nas poškoduje sprožena varnostna blazina; 
    • ni zavit. Na telo mora nalegati plosko; 
    • poteka zgornji del pasu preko ramena in ne preblizu vratu. Glede na telesno višino nastavimo zgornjo pritrdilno točko pasu; 
    • poteka spodnji del pasu pod trebuhom in preko medenice; 

  • vstavimo sponko v zaklep, da slišno zaskoči. Nato vselej povlečemo za zgornji del pasu tako, da celotni pas zategnemo. 

Z varnostnimi pasovi morajo biti pravilno pripete vse osebe v vozilu (voznik in vsi potniki). Nepripeti potniki ne ogrožajo le sebe, temveč tudi druge potnike v vozilu. Zato ne odpeljimo preden niso vsi potniki v vozilu pravilno pripeti in nimajo pravilno nastavljenih naslonjal za glavo. 

Varnostni pasovi, že pri močnejšem zaviranju in v primeru prometne nesreče, preprečujejo hujše poškodbe ter rešujejo naša življenja.