Prehodi za pešce – 2. del

Prepoved vožnje mimo ustavljenega vozila pred prehodom za pešce

Kadar se na dvopasovni enosmerni cesti približujemo prehodu za pešce, nam je vožnja mimo vozila, ki je ustavilo pred prehodom, da bi tako omogočilo pešcem varno prečkanje vozišča, prepovedana.


Prikazana situacija je zelo nevarna:

Na teh cestah pomenijo prehodi za pešce določeno mero nevarnosti in tveganja za pešce, saj je za varno prečkanje pešcev potrebno, da oba voznika, na obeh prometnih pasovih, ustavita pred prehodom za pešce.

Voznik belega osebnega avtomobila na zgornji sliki, je ustavil otroku, da varno prečka vozišče. Voznik modrega osebnega avtomobila pa želi nadaljevati vožnjo – otroka je najbrž spregledal. Težko si je predstavljati, kaj bi se zgodilo, če bi bil otrok na prehodu za pešce, nekoliko hitrejši …

Zato morajo biti vsi vozniki, še posebej med vožnjo po dvopasovnih enosmernih cestah, izjemno previdni, pozorni  in predvideti pešca izza ustavljenega vozila. Še posebej je nevarno, če je pešec otrok ali starejša oseba, katerih gibalne možnosti so omejene, pozornost pa običajno ni usmerjena na prometno okolje.

POZOR! 
Če smo v situaciji voznika belega osebnega vozila, ustavimo pešcem že nekaj metrov pred prehodom. Drugi voznik bo lažje opazili pešca, zaradi katerega smo ustavili, pešec pa bo lažje preveril, če ustavlja tudi drugo vozilo.


Ekipa eCPP.si vam želi varno vožnjo!