Od najhitrejših do najpočasnejših 🚂🚈

Ste že naredili vozniški izpit? No, ne glede na to ali ste ga naredili ali ne, se lahko na potovanje podate z vlakom. Z vlakom nam je lahko tudi sama pot v bistvu že cilj potovanja, kjer lahko v miru skozi okno opazujemo pokrajino.

Alfa-x bo najhitrejši na svetu. Japonska gradi novi sistem za visoko hitrostne vlake, ki bo novi generaciji vlakov Shinkansen omogočil potovalno hitrost 360 km/h. Vlak lahko doseže tudi do 400 km/h. Ves celoten sistem pa še bo prihodnja tri leta v testiranju, v potniškem prometu pa naj bi z vožnjami pričel leta 2030. (slika desno)

Kako pa je z najpočasnejšimi?

Pot od Colomba do Badulle nas pelje skozi šrilanško višavje, kjer vidimo plantaže čajev, naprej skozi pragozd, narodne parke, riževa polja.. No, za takšno 292 kilometrsko potovanje, potrebujete 9 do 10 ur.

Za 201 kilometrov dolgo progo od Mandalaya v Lashio potrebujemo 15 ur. Med potjo prečkamo več kot 100 let star viadukt, ki povezuje 102 metra široko sotesko.

Parni vlak La Trochita v Argentini potrebuje za 36 kilometrov proge kar 3,5 ure. Železnica El Viejo Expreso Patagonico velja za eno najjužnejših ležečih železniških prog na svetu. Vagoni tukaj so opremljeni z lesenimi klopmi in pečjo na drve.

V Severni Indiji se vlak Darjeeling Toy Train povzpne iz 100 metrov nadmorske višine na več kot 2200 metrov nadmorske višine, kjer je tudi najvišje ležeča železniška postaja v Indiji. Za 88,5 kilometrov dolgo pot porabi 7 do 8 ur, ob tem pa prečka 554 mostov.

Kako pa je pri nas v Sloveniji? Za izbrano destinacijo iz Kopra v Maribor potrebujemo z osebnim avtomobilom 2 uri in 30 min, z vlakom bi pa ta ista destinacija trajala 5 ur in 30 min. Kaj izbrati? Pomisli, da se na vlaku izogneš vsemu prometnemu zamašku na cesti, brezskrbno lahko spiš, pišeš smse, bereš, gledaš filme ali preprosto ne delaš nič.