Tovorna vozila – 2. del

Kako ravnamo, če tovorno vozilo zavija na manjšem križišču?

Kadar zmanjka prostora za zavijanje na križišču – predvsem semaforiziranem, nam voznik velikega vozila ali skupine vozil ne more odstopiti prednosti niti ne more čakati pri zeleni luči, zato je naša dolžnost, da mu omogočimo varno zavijanje. 

SLIKA 1: Če smo ustavljeni pred križiščem in opazimo, da voznik velikega tovornega vozila s priklopnim vozilom želi na križišču zaviti na desno, kot je prikazano na sliki, smo dolžni zapeljati vzvratno in s tem temu vozniku omogočiti varno zavijanje. Voznik tovornega vozila namreč za zavijanje nima dovolj prostora. Kot vidimo mora tovorno vozilo zavijati po posebni liniji, da priklopno vozilo s kolesi ne zapelje na robnik.

SLIKA 2: Če šele peljemo proti križišču in pri tem opazimo tovorno vozilo, ki ima namen zaviti,  je naša naloga, da ustavimo na dovolj veliki razdalji pred križiščem in s tem vozniku omogočimo varno in neovirano zavijanje. Torej, ne peljimo dalje, saj bi druga vozila najbrž zapeljala za nami in vsi bi morali nato voziti vzvratno.


SLIKA 1: Vozimo po enosmerni cesti. Pri velikih vozilih in skupinah vozil položaj oziroma način vožnje in utripalke na prvi pogled niso vedno usklajene. Ker potrebujejo takšna vozila oz. skupine vozil več prostora, si ga mora včasih voznik zagotoviti že pred zavijanjem. Tako so npr. na vozilu vklopljene desne utripalke, vozilo pa se pred križiščem pomika proti sredini vozišča oz. na sosednji prometni pas. 
Takoj, ko opazimo, da je voznik tovornega vozila vklopil desne utripalke, mu omogočimo neovirano in varno zavijanje ter počakamo za njim – nikar ne peljimo dalje, saj s tem ogrožamo lastno varnost. 

SLIKA 2: Pred križiščem čaka več vozil za zavijanje na levo. Če želi voznik velikega vozila ali skupine vozil zaviti na neprednostno cesto, s katere se vključujemo in za manever nima dovolj prostora, nam bo v tem primeru verjetno odstopil prednost. Previdno zapeljimo na prednostno cesto in ne pozabimo na druge udeležence, ki jih moramo pustiti mimo.
Bodimo pozorni, velikost tega vozila lahko skrije drugo vozilo (rumeni avtomobil), katerega voznik ni pravilno presodil dogajanja na križišču in prehiteva stoječe tovorno vozilo.


Ekipa eCPP.si vam želi varno vožnjo!