Motoristi in njihova vidnost 2. del

Zakaj voznika motornega kolesa tako zlahka spregledamo?


Nekateri vozniki motornih koles čez dan vozijo s prižganimi dolgimi žarometi. To je lahko za druge udeležence cestnega prometa moteče, saj jih lahko ti žarometi v določenih trenutkih močno zaslepijo.

SLIKA 1: Slika prikazuje voznika motornega kolesa, ki vozi s prižganim dolgim žarometom. Ta žaromet slepi druge udeležencev cestnega prometa.
SLIKA 2: Slika prikazuje dva voznika motornih koles. Drugi v vrsti ima prižgan dolgi žaromet. To je zelo moteče.


Vozniki motornih koles bi morali storiti vse, da bodo v cestnem prometu čim bolj vidni. Zato bi bilo dobro, če bi bila zaščitna motoristična čelada, oblačila (predvsem zgornji deli vključno z rokavi, saj se le-ti od spredaj najbolj vidijo) in tudi, če je le možno motorno kolo oz. njegovi vidni deli, v zelo vidnih t.i. fluorescenčnih rumenozelenih barvah. Torej v takšnih kontrastnih barvah, ki jih ni v naravnem okolju.


Slika prikazuje dva voznika motornih koles. Eden je dobro viden, drugi pa …

Še vedno na cestah srečujemo voznike motornih koles v priljubljenih črnih oblačilih. Ne pozabimo: črna in siva barva sta barvi asfalta. Vozniki motornih koles imajo že tako mnogo bolj ozko čelno silhueto od osebnega avtomobila, zato se lahko zgodi, da jih nepazljivi voznik v takšnih barvah sploh ne bo opazil oz. jih bo opazil prepozno.


Kot vozniki osebnih avtomobilov, praviloma premalo uporabljamo vzvratna ogledala, zato povzročimo voznikom motornih koles precejšnjo mero nevarnih situacij, tudi takšnih, ki imajo za posledico hudo prometno nesrečo.
Vozniki vseh avtomobilov prav dobro vemo, da moramo pogledati v vzvratno ogledalo, ko menjamo prometni pas, kaj pa, ko želimo prehiteti le kolesarja, oz. želimo zaviti na levo?

SLIKA:  Zavijanje na levo brez pogleda v vzvratno ogledalo. Voznik osebnega avtomobila želi zaviti na levo. Pri tem se ni razvrstil ob ločilno črto, očitno je tudi utripalko dal prepozno, saj ga že prehiteva voznik motornega kolesa. Pogoji za prometno nesrečo bodo izpolnjeni, če voznik osebnega avtomobila ne pogleda v levo zunanje vzvratno ogledalo in se prepriča ali ga slučajno kdo ne prehiteva ter zapelje na levo. Voznik motornega kolesa zagotovo trči vanj.

Velja splošno pravilo:  Preden izvedemo kakršnikoli premik, se moramo:

  • najprej temeljito prepričati, da to lahko storimo brez nevarnosti za druge udeležence cestnega prometa ali premoženje in
  • svojo namero pravočasno ter nedvoumno nakazati z utripalkami.

Promet za vozilom opazujemo tudi, kadar ne nameravamo spremeniti smeri vožnje ali bistveno zmanjšati hitrosti vožnje. Takšna vožnja je varnejša, saj začnemo sčasoma sprejemati določene podatke o dogajanju v prometu povsem nezavedno.


Ekipa eCPP.si vam želi varno vožnjo!