Prevoz tovora in prtljage

2. del: Prevoz tovora v prtljažnem prostoru


Splošni napotki za prevoz tovora v prtljažnem prostoru:
Težje predmete položimo na dno prtljažnika – naj nikar ne segajo nad višino naslonjal sprednjih sedežev. 
Manjše neostre mehkejše predmete položimo v prostor za noge – pri zadnjih sedežih. Več manjših kosov, tudi steklovino – steklenice, kozarci ipd, –  zložimo v trde plastične škatle s pokrovi in le te pritrdimo z zateznimi trakovi oz. stisnemo med večje škatle.
Lomljive predmete lahko zavarujemo s koco. Prazne prostore med večjim tovorom zapolnimo s kakšnimi manjšimi predmeti.
Zadnja sedežna klop predstavlja varovalno pregrado med potniško kabino in prtljažnikom. Če ni nujno potrebno, je ne podirajmo.
Tovor pritrdimo oz. zavarujemo z zateznimi trakovi. V prtljažnem prostoru so ob straneh sidrišča, na katera zasidramo zatezne trakove. Prav tako so, pri večini avtomobilov, ta sidrišča tudi na hrbtni strani sedežev v drugi sedežni vrsti. Zatezne trakove navadno pritrjujemo diagonalno. Ti trakovi ne smejo biti zaviti in morajo biti močno zategnjeni, saj je njihov temeljni namen, da tovor zadržijo na mestu.
Dodatno tovor zavarujemo z varovalno mrežo, ki prepreči manjšim predmetom, da poletijo v potniško kabino.


SLIKA 1: Tudi te cevi gredo čisto v redu v vozilo … Pa ne bo držalo! Prikazano je neodgovorno in nevarno ravnanje voznika osebnega avtomobila:

  • ker so cevi popolnoma neprimerno naložene kar v potniško kabino in zadaj segajo daleč ven. Prav tako, ta nepravilno naloženi tovor, ki sega iz prtljažnega prostora sploh ni označen. To je za druge udeležence cestnega prometa zelo nevarno, zelo nevarno pa je tudi za voznika oz. druge osebe v avtomobilu;  
  • ker so zadnja vrata odprta, lahko med vožnjo izpušni plini od motorja, zaradi vrtinčenja zraka na zadnjem delu osebnega avtomobila, zaidejo v potniško kabino.

SLIKA 2: Nepravilno naložen tovor. Prikazano je neodgovorno in nevarno ravnanje voznika osebnega avtomobila, ki je v celoten zadnji del potniške kabine naložil številne različne predmete. V primeru trčenja in že med zaviranjem v sili lahko ti predmeti usodno poškodujejo voznika in potnika ob njem. V primeru trčenja obstaja velika nevarnost poškodb tudi v primeru, če bi bil tako naložen tovor pripet. Rešitev: vsi manjši predmeti bi morali biti spravljeni v trde plastične škatle s pokrovi, vse skupaj pa ustrezno pripero z zateznimi trakovi.


SLIKA 1: Zelo težek tovor v prtljažnem prostoru. Izogibajmo se prevozu težjega tovora v osebnem avtomobilu. V primeru, da pa vseeno moramo ta prevoz opraviti, je treba upoštevati:

  • tak tovor moramo ustrezno pritrditi z večimi in močnimi zateznimi trakovi (na sličici v krogu);
  • pri nalaganju ne smemo preseči nosilnost našega avtomobila. Ta vrednost je praviloma vpisana v prometnem dovoljenju oz. jo je predpisal proizvajalec vozila, pri katerih ta podatek ni zajet v prometnem dovoljenju;
  • pred nalaganjem moramo prekontrolirati polnilni tlak v pnevmatikah in pri njegovih vrednostih upoštevati polno obremenitev avtomobila;
  • zavedati se moramo, da so vozne lastnosti avtomobila bistveno spremenjene (pospeševanje, zaviranje, stabilnost …).

SLIKA 2: Zapeti varnostni pasovi na zadnji klopi. Kadar v prtljažnem prostoru osebnega avtomobila prevažamo težje predmete je priporočljivo, da se v drugi sedežni vrsti zapneta oba varnostna pasova, kot je prikazano na sliki. S tem ukrepom se pri močnejših čelnih trčenjih prepreči vdor težjih predmetov v potniško kabino.


SLIKA 1: Pravilno naložen tovor. Najpomembneje je, da tovor naložen pravilno in pravilno pritrjen oz. zavarovan, kot je prikazano na tej sliki.

SLIKA 2: Prtljaga v potniški kabini. Prtljage ne držimo v naročju, ne postavljajmo v predel, namenjen nogam, ne odlagamo na sedež niti kam drugam v potniški prostor. Ta lahko namreč v primeru prometne nesreče, zaradi svoje oblike ali mase, hudo poškoduje voznika ali potnike. Nakupovalne vrečke, dežniki in številni drugi predmeti, ki jih odložimo na zadnje sedeže bodo v primeru čelnega trka pri hitrosti 50 km/h poleteli po potniškem prostoru s silo, ki je enaka 30- do 40-kratniku njihove lastne teže/mase. To pomeni, da nas lahko takšni predmeti resno poškodujejo že pri trku z nizko hitrostjo vožnje. 
Prav tako pomenijo ti predmeti resno nevarnost za hude poškodbe tudi v primeru drugačne prometne nesreče vozila (bočno trčenje, nalet, prevračanje …). Takšni predmeti in kakršna koli prtljaga sodi v prtljažni prostor.


Zelo pomembno! Na armaturno ploščo ne odlagamo raznih stvari, saj se v primeru trčenja v izjemno kratkem času sproži/napihne varnostna zračna blazina. To povzroči, da se vse stvari, ki so odložene na armaturni plošči dobesedno “izstrelijo” v potniški prostor. Poškodbe potnikov in voznika so lahko zelo hude. Iz istega razloga je prav tako izjemno nevarno in lahko celo usodno, držanje nog na armaturni plošči.

Ekipa eCPP.si vam želi varno vožnjo!