Priprava na vožnjo v zimskem času

Nasveti za čiščenje in pripravo vozila


Led na vetrobranskem steklu

SLIKA 1: s strgalom moramo biti pri odstranjevanju ledu zelo previdni, saj lahko s praskanjem poškodujemo stekla in okvirje/tesnile stekel. Pri odstranjevanju ledu si moramo vzeti dovolj časa in delati z majhnim pritiskom na strgalo, sicer povzročimo praske v steklu. Dobro strgalo za led je izdelano iz trpežne plastike in ima gladek rob za tanke plasti ledu, žagasti rob za debelejše plasti ledu ter gumijasti del za morebitne vodne filme na steklu.

SLIKA 2: Dobra rešitev čiščenja. Na voljo so posebna razpršila, ki stopijo led takoj, ko steklo pobrizgamo.

SLIKA 3: Zelo dobra rešitev čiščenja. Na vetrobransko steklo namestimo posebno namensko folijo, ki preprečuje zamrznitev stekla. Pred vožnjo, ko to folijo odstranimo, je vetrobransko steklo čisto, brez kakršnega koli posega.

SLIKA 4: Dvig brisalcev. Ob nizkih temperaturah, ko zapustimo vozilo, dvignemo vse brisalce, tudi zadnjega, če je na razpolago. S tem preprečimo, da bi gumice brisalcev primrznile na vetrobransko steklo in se s tem poškodovale. Dvig brisalcev je možen tudi pri novejših vozilih, če brisalce premaknemo v t.i. servisni položaj. Priporoča se dvig brisalcev, ne glede na letni čas, če vozila dalj časa ne uporabljamo. S tem razbremenimo in ohranjamo gumice na metlicah brisalcev


Naj bo vozilo čisto, da vidimo in smo videni!

SLIKA 1 in 2: Zaledenitev stekel in zunanjih vzvratnih ogledal
Zaledenela stekla in vzvratna ogledala je treba pred vožnjo skrbno očistiti, saj lahko le tako med vožnjo pravilno ocenimo prometne razmere in pravočasno reagiramo.

SLIKA 3 in 4: Umazano vozilo in svetlobna oprema na vozilu
Še posebej v jesenskem in zimskem času, ko so noči daljše in vozniki vozimo veliko časa v temi oz. v slabi vidljivosti, je izjemnega pomena brezhibnost vseh žarometov in vseh svetilk na vozilu (kar pomeni da delujejo in da niso poškodovani), čistost vseh žarometov in vseh svetilk na vozilu ter čistost vseh steklenih površin.


Splošno za zimske razmere

SLIKA 1 in 2: Nepravilno očiščeno vozilo. Voznik pred vožnjo, s strehe ni odstranil snega. To pomeni veliko nevarnost za druge udeležence cestnega prometa. Sneg se med vožnjo s strehe raztresa. Kakšen velik kos snega lahko prileti celo kakšnemu vozniku v vetrobransko steklo ali v pešca, če vozi v naselju.

SLIKA 3 in 4: Čiščenje vozila. Voznik mora pred vožnjo vselej in skrbno v celoti očistiti vsa stekla na vozilu, odstraniti ves sneg z vozila (tudi s strehe), očistiti celotno svetlobno opremo in registrske tablice.

Za konec pa še pomemben povzetek: Na vozilu med vožnjo ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila, in ki bi se lahko med vožnjo raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da nam je s tem omogočena normalna vidljivost oz. pogled iz vozila. Z bistveno zmanjšanim vidnim poljem po nepotrebnem tvegamo in izzivamo nesrečo v že tako zahtevnih pogojih vožnje. Prav tako morajo biti očiščena vsa svetlobna telesa na vozilu (žarometi in svetilke), kakor tudi registrske tablice.


Ekipa eCPP.si vam želi varno vožnjo!