Vožnja v dežju

Med vožnjo v dežju moramo:

  • predvideti in poznati vse pasti, ki jih povzroča dež;
  • voziti s takšno (zmanjšano, prilagojeno …) hitrostjo, da ves čas popolnoma obvladujemo svoje vozilo; 
  • povečati varnostno razdaljo.

Kolesnice na vozišču

Posledica dežja so lahko tudi večje količine vode na vozišču. Voda se na vozišču zadržuje predvsem na cestah brez vzdolžnega in zadostnega prečnega nagiba, kjer so na vozišču kolesnice ali je vozišče kako drugače poškodovano. Pri majhnih hitrostih vozilo zapelje v večjo količino vode (vodni udar), to pa ga zavira in ovira pri premikih.
Če moramo v takšnih okoliščinah spremeniti smer, storimo to ob zmanjšani hitrosti, odločno in pod ostrejšim kotom kot običajno. Bodimo pozorni na pešce, da jih ne poškropimo.


Spolzko vozišče

Dež v nekaterih okoliščinah nevarno poslabšuje pogoje vožnje (slaba vidljivost, spolzko vozišče …). Izrazit vpliv dežja je v primeru, če po daljšem suhem obdobju začne deževati, saj lahko nekateri odseki cest postanejo izjemno spolzki. Prah in (druga) umazanija ustvarita spolzko emulzijo, ki nevarno zmanjša oprijemanje med voziščem in pnevmatikami. Zato v dežju:

  • zmanjšamo hitrost vožnje, še posebej pred ovinki in na klancih navzdol;
  • povečamo varnostno razdaljo.

Udarne jame na vozišču

Udarne jame lahko povzročijo poškodbe podvozja vozila že pri nižjih hitrostih. Posebej so udarne jame nevarne, kadar jih zalije voda in preteče nevarnosti ne moremo pravilno presoditi, še posebej njene globine.


Vodna zavesa

Močan naliv skupaj z vodo, ki se kot pršenje dviguje izpod koles pred nami vozečega vozila, ustvarja »vodno zaveso«. S tem pride tudi do močnega zalivanja našega vetrobranskega stekla. Ostanimo zbrani, saj bodo (brezhibni!) brisalci v nekaj trenutkih zanesljivo opravili svoje delo.

Ob tem se nam pri vožnji po dežju lahko pojavi tudi težava z rosenjem stekel v potniški kabini vozila. Rešitev je, da vklopimo klimatsko napravo.

Ob dežju je prav tako oteženo prehitevanje, podaljša pa se tudi zavorna pot.


Za varno vožnjo v dežju sta izjemnega pomena tudi:

  • tekočina za pranje vetrobranskega stekla in 
  • brezhibnost gumic na metlicah brisalcev. Dotrajana gumica na metlicah brisalcev, namesto da bi očistila vso umazanijo z vetrobranskega stekla, jo le »razmaže«, tako da je pogled skozi vetrobransko steklo močno otežen. Ta težava je izrazita med vožnjo ponoči.