Motoristi previdno! 🏍🍂

V jesenskih mesecih lahko pričakujemo zjutraj in zvečer zmanjšano vidljivost in meglo. Zaradi megle je vozišče vlažno in zaradi tega spolzko. Ponekod se lahko srečamo z večjo količino listja na vozišču, ki je navadno zelo spolzko.  Mokro listje na vozišču je za voznike enoslednih motornih vozil zelo nevarno, še posebej, ko morajo zavirati. Zato je zelo pomembno, da začnemo zavirati preden zapeljemo na nevaren del.

Kadar se zaviranju na mokrem listju ne moremo izogniti, pa je priporočljivo, da zaviramo z zadnjo zavoro in le izjemoma s sprednjo. Pri zaviranju s sprednjo zavoro se namreč pred sprednjim kolesom nabere listna gmota, zaradi česar sprednje kolo zdrsi oz. blokira. 

Jesen je čas spravila poljščin, zato moramo predvideti, da so vozišča lahko onesnažena z zemljo, zrnjem, razsutimi poljščinami … V tem primeru upoštevamo, da lahko v zavoju pride do zdrsa motornega vozila.

Upoštevajmo te negativne dejavnike, predvidimo morebitne nevarnosti na voziščih ter vozimo previdno, še posebej, ko peljemo skozi ovinek.