Prevoz otrok

Med vožnjo z vozilom z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, ki je manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren njegovi telesni rasti in telesni masi. Zato zjutraj, ko peljemo otroka v vrtec oz. v šolo, in kasneje domov VEDNO posadimo otroka, ki še ni dovolj star ali razvit, v njegovi višini in teži primeren, ustrezno nameščen in pritrjen (po navodilih proizvajalca) varnostni sedež. Izjemnega pomena je, da vselej in skrbno namestimo in z varnostnim pasom pripnemo otroka v njem.

Najpogostejše in usodne napake pri prevozu otrok so, da otroci na zadnjih sedežih niso pripeti ali da otrok stoji med sprednjima sedežema, kot je prikazano na sliki. Ta otrok že v primeru močnega zaviranja poleti po potniški kabini in silovito udari v armaturno ploščo ali kakršen koli drug element. V primeru trčenja pa obstaja izjemno majhna možnost, da tak otrok prometno nesrečo preživi.

Zelo pogosta in usodna napaka pri prevozu otrok je prikazana na sliki (spodaj), ko odrasla oseba/mamica drži otroka v naročju. Med trčenjem se otrok, ki ga mamica drži v naročju iztrga iz njenih rok in silovito udari v armaturno ploščo, kjer se praviloma isti hip sprožijo varnostne zračne blazine. To je lahko oz. zagotovo usodno za otroka.