Začetek šolskega leta 📚

Še en teden nas loči do začetka novega šolskega leta. Z novim šolskim letom pa pomeni tudi vsakodnevna prisotnost otrok in mladostnikov. Vsi udeleženci v prometu moramo svojo pozornost še nekoliko bolj usmeriti v otroke in poskrbeti za njihovo varno pot v šolo.

Prometni znaki, ki nas obveščajo in opozarjajo, da moramo biti pri nadaljevanju vožnje še posebej pozorni na otroke na cesti. 

Povsod tam, kjer so ob cesti otroci (tudi, če so na pločniku) in kadar zapeljemo mimo zgornjih prikazanih prometnih znakov, vozimo: 
• s potrebno previdnostjo in 
• s takšno hitrostjo, da lahko v vsakem trenutku varno ustavimo, če bi bilo to treba – vozimo v pripravljenosti na zaviranje.

Eksperimentalna obvestilna signalizacija postavljena v območju šol. Označitev je izvedena s simbolom otroka na pisanem stebru, imenovanem “totem”. Označuje bližine mest na cesti in ob njej, kjer se pogosto nahajajo otroci (šole, vrtci, igrišča …). 

Prav tako je na sliki prikazana zgledna razdalja med pločnikom in vozečim rdečim vozilom. Namreč, dobro je, da voznik čim bolj poveča bočno razdaljo med vozilom in pločnikom, kjer se nahajajo otroci.

Naj bo prihod otrok v šolo in domov varen. Zato vozimo strpno, skrajno previdno in upoštevamo cestno prometne predpise. Varno v novo šolsko leto!