Požar v predoru

Včeraj, 12. junija 2019, je zagorelo osebno vozilo v predoru Ločica med Vranskim in Trojanami. Na kraj dogodka so bili napoteni gasilci, ki imajo prostore v Avtocestni vzdrževalni bazi Vransko in požar hitro pogasili. Poškodovanih oseb ni bilo. Kako pravilno ravnati v primeru požara v predoru?

Če je zagorelo na našem vozilu, takoj vklopimo varnostne utripalke in poskušajmo zapeljati iz predora. Ker pa to ni vedno mogoče, zapeljimo ob desni rob smernega vozišča in ugasnimo motor.

Zelo pomembno je, da pustimo ključ v ključavnici. Tudi v primeru, da ima vozilo elektronski ključ ali kartico, mora ta ostati v vozilu.

Z oblečenim odsevnim telovnikom takoj zapustimo vozilo in pokličemo pomoč preko telefona za SOS. Požar skušajmo pogasiti z aparatom, ki je nameščen v predoru. Z dvigom gasilnega aparata, ki je nameščen v predoru, sprožimo varnostni mehanizem, ki zapre predor za ves promet (rdeča luč na semaforju) in obvesti upravljavca.


Vedno gasimo le začetni požar. Če požara ne moremo pogasiti, čim prej zapustimo predor. Rešimo sebe – ne avtomobil! Če je kdo poškodovan mu nudimo prvo pomoč.


Zagorelo je na vozilu pred nami. Takoj vklopimo varnostne utripalke, ustavimo na zadostni razdalji do gorečega vozila. Ugasnemo motor in ključ pustimo v ključavnici za zagon motorja ter zapustimo vozilo.

Pokličemo pomoč preko telefona za klic v sili (SOS; ne preko mobilnega telefona) in nudimo prvo pomoč ponesrečenim. Požar skušajmo pogasiti z aparatom, ki je nameščen v predoru. Vedno gasimo le začetni požar. Če požara ne moremo pogasiti, čim prej zapustimo predor.


Vzpostavitev reševalnega pasu za varno vožnjo intervencijskih vozil. Zapeljimo izmenično ob desni oz. levi rob smernega vozišča. Ustavimo na dovolj veliki razdalji do vozil prej seboj in ugasnimo motor. Ključ moremo pustiti v ključavnici za zagon motorja. Le tako lahko reševalcem zagotovimo možnost, da lahko v nujnem primeru zaženejo motor in premaknejo naše vozilo.