Psi in vročina v avtomobilu ☀🐶🚗

Včeraj smo, verjeli ali ne, zasledili primer, ko so lastniki pustili psa v razgretem avtomobilu. Takšno dejanje je neodgovorno od lastnika psa, saj avtomobil deluje kot pečica in se temperatura lahko hitro dvigne. Že nekaj minut v tako pregretem avtomobilu je za psa lahko usodno.

Zato psov v času vročine NE puščajte v avtomobilih, tudi, če ste pustili odprta okna ali je avto parkiran v senci!

Psi poletno vročino doživljajo drugače kot ljudje. Tudi hladijo se drugače: potijo se le skozi blazinice na tačkah, hladijo se  z globokim dihanjem (sopenjem) ter močno odprtim gobcem in iztegnjenim jezikom. Prav zato se hitreje pregrejejo.

Pravilnik o zaščiti hišnih živali , 9. člen: pri prevozu mora biti hišna žival zavarovana pred izpadom ali pobegom s prevoznega sredstva ter zaščitena pred vročino, sončno pripeko, mrazom in padavinami.
Hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v oziroma na vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Če zunanja temperatura v sončnem vremenu presega 20 °C, je potrebno poiskati za parkirano vozilo primerno senco, da temperatura v vozilu ne povzroči vročinskega udara pri živali v vozilu.

Psa niti za kratek čas ne puščajte v avtu, saj za pregretje zadošča že okrog 20 °C.

Bodi pozoren na znake, ki pri psu pomenijo vročinski udar. Najpogostejši vidni znaki vročinskega udara: povečano slinjenje, pospešeno dihanje, močno pordele vidne sluznice, zmedenost in nemir. Pes se bo skušal uleči in ne bo več zmožen vstati, njegove okončine bodo šibke. Izgubi lahko tudi zavest.

Opazili smo psa, ki je zaprt v pregretem avtomobilu. Kako lahko ukrepamo?

Če torej naletimo na psa, ki je v zelo vročem dnevu zaprt v avtomobilu, preverimo v kakšnem stanju je žival. Ozrimo se naokoli in poskušajmo čim hitreje poiskati lastnika. Če ga ni od nikoder, preverimo, če je odprto kakšno okno in poskušamo žival rešiti iz avtomobila. Če pa nikakor ne moremo do živali je najbolje, da pokličemo policijo.

Torej, ko temperatura zraka preseže 20 °C, psov, mačk in OTROK ne smete pustiti na soncu zaprtega v avtomobilu in še to z zaprtimi okni. Tudi v primeru, ko bi samo na hitro skočili v trgovino, je tovrstno dejanje skrajno neodgovorno!

vir: www.pesmojprijatelj.si