PRVOMAJSKI PRAZNIKI

Med prazniki se število avtomobilov na slovenskih cestah poveča. Predvsem na avtocestah smo priča gostejšemu prometu, tudi zastojem. Preden se odpravite na pot, pa je tukaj nekaj nasvetov.

Kako vozimo v koloni?

Pogled usmerimo čim dlje pred sabo in smo pozorni na zavorne svetilke daleč pred sabo. Vozimo v ritmu kolone, izogibajmo se naglim zaviranjem in pospeševanjem in vozimo zbrano ter smo strpni do drugih udeležencev. Vzdržujemo primerno varnostno razdaljo ( 1 do 2 sekundi ), saj premajhna varnostna razdalja zmanjšuje vidljivost in preglednost ter povečuje možnost naleta. Če pa vozimo s preveliko razdaljo, pa po nepotrebnem puščamo prazen prostor in s tem voznike vzpodbujamo k prehitevanju.

Predvsem pazimo, da se pri vožnji v koloni ne ustavimo na: sredini križišč, prehodih za pešce ali kolesarje, prehodih ceste čez železniško progo…

Pred nami je zastoj.

Če se pojavi večji zastoj se pomaknemo ob desni rob vozišča. Vozilo ustavimo na takšni razdalji do vozila pred sabo, da lahko izvedemo določene premike z vozilom ( umaknitev zaradi intervencijskih vozil, obračanje vozil… ). Pomembno je, da počakamo v avtomobilu in ne stopamo iz njega. Če predvidevamo, da bomo čakali več kot 3 minute, izključimo motor. Bodimo pozorni tudi na zmanjševanje hitrosti vozil, ki vozijo pred nami. Ko opazimo, da se bomo morali ustaviti, vklopimo varnostne utripalke. Imejmo jih vklopljene, dokler smo zadnji v ustavljeni koloni.

Ter pozor, prepovedano je prehiteti kolono vozil, ki vozi z zmanjšano hitrostjo. Nevarnost se pojavi, saj je pot prehitevanja zelo dolga in lahko sočasno začne prehitevati drugo vozilo iz kolone ter tudi obstaja velika možnost, da se ne bi mogli varno vrniti nazaj v kolono, v kolikor se nam nasproti pripelje kakšno vozilo in s tem tvegamo nasilno vključitev v kolono.

Vsem, ki se za praznike odpravljate na pot želimo srečno in varno vožnjo! 🏁